Πυροσβεστική Θηβών:Διοικητικά πρόστιμα για πυρκαγιές -Οδηγίες και συμβουλές

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΡΗ Δ.ΑΛΙΑΡΤΟΥ

       Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη για εμπρησμό από αμέλεια και θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, ημεδαπός άνδρας, ο οποίος παραβλέποντας τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (δυνατοί άνεμοι), προέβη σε καύση κλαδεμάτων ελαιοδέντρων σε αγροτική περιοχή της Άσκρης Δ.Αλιάρτου – Θεσπιέων, κατά παράβαση των διατάξεων της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πυρκαγιά και σε δασική έκταση της περιοχής. Ταυτοχρόνως του επιβλήθηκε και το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.

      Επίσης κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών επιβλήθηκαν δύο (2) διοικητικά πρόστιμα για παρόμοιες παραβάσεις καύσεων που δεν πληρούσαν τα προληπτικά και λοιπά μέτρα του άρθρου 4 της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, σε αγροτικές τοποθεσίες της περιοχής των Βαγίων και της περιοχής Μαυροματίου Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων.          

     Για μια ακόμα φορά υπενθυμίζουμε και συστήνουμε στους συμπολίτες μας να είναι απολύτως προσεκτικοί στη χρήση της φωτιάς καθώς  επιτρέπεται μέν η καύση κλαδεμάτων και πολυετών φυτειών έως την 30η Απριλίου αλλά υπό τις εξής προϋποθέσεις:  

       Α. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα (μετά την 12η μεσημβρινή), για τις τοπικές συνθήκες που επικρατούν την ημέρα της καύσης.

       Β. Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

       Γ. Τήρηση ικανών αποστάσεων των υλικών προς καύση από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους επικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων.

       Δ. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

       Ε. Πρόβλεψη για διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.

      ΣΤ. Δημιουργία αυλακιών ή αντιπυρικής ζώνης ελάχιστου πλάτους τριών (3) μέτρων περιμετρικά του υπό καύση χώρου.

      Ζ.  Απόσταση της εστίας της φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

      Η.  Επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

      Θ. Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού τουλάχιστον διακοσίων (200) κιλών νερού ή άλλων μέσων καθώς και όχημα της Π.Υ. όπου οι ανάγκες το επιτρέπουν.

      Ι. Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με χώμα και λεπτομερής έλεγχος για την διαπίστωση της πλήρους καύσης.

      Πλέον αυτών επισημαίνεται  για τους καλλιεργητές, ότι η διενέργεια καύσης πρέπει να αποφεύγεται όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες της ημέρας είναι τέτοιες που ευνοούν γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς (π.χ. ισχυροί άνεμοι), ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε ενδεχόμενη καταστροφή.  

      Παρακαλούμε για την πιστή τήρηση των παραπάνω απαγορεύσεων, καθώς σε κάθε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ελέγχου από την Υπηρεσία μας. 

                                                                                     Ο Αν. Διοικητή

                                                                              Γρηγόριος Π. Τσοκανάς

                                                                                      Επιπυραγός

Σχετικά